Norme de igienă – Industria alimentară, hoteluri, școli și grădinițe

Cuprins articol

Ce sunt normele de igienă

Oricine ar trebui să știe ca normele de igienă și sănătate publică sunt, conform legii, niște cerințe obligatorii, reglementate după standarde internaționale și sunt aplicate în cazul tuturor instituțiilor și organizațiilor, atât publice, cât și private, oricare ar fi domeniul în care acestea operează.

Importanta respectării normelor de igienă

Normele de igienă și sănătate publica au o importanță majoră, întrucât au rolul de a oferi, trasa și accentua o serie de repere esențiale ce trebuie urmate îndeaproape și respectate pentru a evita apariția anumitor riscuri sau probleme ce pot fi generate de o igienă precară într-un anumit spațiu. Mai mult, aceste norme de igienă și sănătate publica pot fi similare de la o industrie la alta și, indiferent de domeniul în care sunt aplicate, ele ne ajuta în mod semnificativ să trăim într-un mediu sigur și confortabil, ferit de riscul contaminărilor colective sau a altor riscuri iremediabile asupra sănătății umane, motiv pentru care este indicat să le cunoaștem și să le tratam ca atare.

Norme de igienă în industria alimentară

După cum bine știm cu toții, niciun alt domeniu de activitate nu presupune o rigoare mai mare a igienei precum industria care se ocupa de prepararea, prelucrarea, depozitarea, păstrarea și desfacerea alimentelor. Acest lucru se justifică dacă ne gândim la faptul ca alimentele, fiind extrem de perisabile, sunt predispuse la procese precum alterarea, contaminarea cu bacterii sau chiar propagarea virușilor și bolilor, motiv pentru care igienizarea corectă joacă un rol fundamental în eradicarea oricărui risc. În acest sens, este bine să cunoaștem câteva dintre normele de igienă din industria alimentară, după cum urmează:

  • În cazul unităților alimentare care utilizează surse de apă potabilă (de exemplu fântâni) în procesul de fabricație a alimentelor, verificarea periodică a calității tuturor acestor surse este obligatorie, conform prevederilor aflate în vigoare.
  • În ceea ce privește reziduurile alimentare care rezulta în urma procesului de fabricație, acestea trebuie depozitate și sigilate în recipiente realizate din materiale speciale, ușor de curățat și de dezinfectat, și trebuie aruncate înainte să se descompună sau înainte ca surplusul să depășească cantitatea maximă admisă.
  • Este necesar ca fiecare unitate alimentară să fie prevăzută cu spatii speciale pentru depozitarea și menținerea în condiții optime a alimentelor semifabricate și a materiilor prime și auxiliare, pentru a nu exista riscul de alterare.
  • Tot referitor la materiile prime, pentru a preveni transmiterea mirosurilor de la una la alta, acestea trebuie păstrate în frigidere care să asigure o păstrare cât mai ermetica. Mai mult, în timpul transportului, materiile prime trebuie de asemenea depozitate în sisteme frigorifice care să permită o conservare optimă a acestora și să le tina departe de riscul contaminării cu bacterii, fungi sau microbi.
  • Toate produsele alimentare trebuie să aibă etichete cu numărul de lot, care să ofere consumatorilor toate informațiile cu privire la condițiile de depozitare, transport, manipulare, consum și păstrare.
  • Este indicat ca orice unitate alimentară să dispună de toata gama de echipamente și produse special destinate efectuării zilnice a curățeniei și menținerii unei igiene optime în spatiile de lucru și de depozitare a alimentelor, începând de la aspiratoare profesionale pentru curățarea reziduurilor, prafului sau deșeurilor și pana la detergenți dezinfectanți sau detergenți pentru suprafețe cu putere mare de curățare. Toate acestea pot fi achiziționate spre exemplu din cadrul magazinului Uniclean – dedicat soluțiilor complete de curetenie profesionala pentru orice tip de spațiu, indiferent de domeniul de activitate.

–           Pe rafturile virtuale ale acestui shop sunt disponibile o varietate impresionantă de produse și echipamente de curățenie gata să acopere orice nevoie sau preferință, la un raport calitate-preț avantajos. Spre exemplu, întrucât un aspirator profesional este de-a dreptul indispensabil din orice unitate alimentară, acum poți alege din portofoliul de produse Uniclean un aspirator comercial, așa cum este modelul Nilfisk ATTIX 961-01, care se remarcă prin utilitate, funcționalitate și design prietenos. Acesta are caracteristici de ultimă generație, menite să ușureze orice activitate de curățenie și să contribuie la obținerea unui mediu de lucru sănătos și igienic.

Norme de igienă – Industria alimentară, hoteluri, școli și grădinițe

De asemenea, la fel de utile atunci când vine vorba de activitățile de curățenie întreprinse în industria alimentară sunt și mănușile din nitril de unică folosință, așa cum sunt cele comercializate de către Uniclean. Aceste mănuși ambidextre vin sub forma de 100 bucăți/cutie și sunt confecționate din nitril, fără pudră, fiind extrem de rezistente (cu o grosime de aproximativ 0,11 mm), dar și foarte confortabile în același timp. Mai mult, aceste mănuși din nitril sunt și foarte practice și oferă protecție sporită, ajutând-te să îți menții sănătatea în bune condiții și să nu te contaminezi cu diverse substanțe sau bacterii la locul de munca.

–           Atunci când vorbim de industria alimentară, la fel de importantă este și igiena personala a angajaților și starea lor de sănătate, întrucât aceștia iau contact direct în permanenta cu spațiile unde se desfășoară etapa de fabricare a alimentelor. Mai mult, dincolo de aspectele vitale care țin de igienă personala cum ar fi spălatul pe mâini, curățenia corporală, hainelor și încălțămintei, este necesar ca salariații să fie informați și responsabilizați cu privire la toate normele de igienă din industria alimentară, prin intermediul unor sesiuni / ședințe de instruire legate de norme și aplicarea lor în cadrul unității, oferite de către angajator, prin care să înțeleagă importanța utilizării corespunzătoare a echipamentelor și soluțiilor destinate întreținerii curățeniei și igienei la locul de muncă.

Astfel de cursuri sunt mai mult decât benefice, întrucât au ca obiectiv înțelegerea condițiilor optime în care alimentele trebuie depozitate și manipulate, a riscurilor dezvoltării dăunătorilor și microbilor în condițiile de nerespectare a normelor de igienă valabile în domeniu.

Norme de igienă în hoteluri

Cu precădere în contextul pandemic actual, igienizarea completă și dezinfectarea eficientă a hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor este de-a dreptul indispensabilă, atât pentru asigurarea unor servicii de calitate oaspeților, cât și pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, aceste unități fiind considerate mult mai expuse în fata acestui pericol. Prin urmare, indiferent dacă ești client, angajat sau administrator, trebuie să acorzi o atenție deosebită și să respecți cu strictețe normele de igienă în hoteluri, pentru a funcționa în cele mai sigure condiții și pentru a minimiza pe cât de mult posibil orice risc asupra sănătății, și nu numai.În acest sens, iată o lista cu principalele reguli de igienă care trebuie respectate în hoteluri, și anume:

–           Lenjeria de pat, aceasta trebuie înlocuită după fiecare oaspete sau la nevoie. Important este și faptul că aceasta trebuie schimbată la nu mai mult de trei zile în cazul în care este folosita de către același oaspete.

–           Toate produsele textile pe care le găsim în camerele unităților de cazare trebuie să fie păstrate de fiecare dată în saci de polietilena, fiind mai apoi dezinfectate și igienizate.

–           Este permisă montarea paturilor suprapuse în dormitoare comune cu o singură condiție: să se respecta un volum minim de 12 mc/persoana.

–           Este obligatoriu ca numărul de persoane cazate în camerele de hotel să nu depășească capacitatea stabilită inițial.

–           Atât camerele de dormit, cât și bucătăriile și băile hotelurilor și restaurantelor, trebuie igienizate în mod corespunzător zi de zi, cu ajutorul unor produse și echipamente de curățenie profesionale, special destinate domeniului HoReCa, așa cum sunt cele disponibile în cadrul magazinului Uniclean, lider pe piața de profil la momentul actual.

Începând de la echipamente de curățenie, gata să acopere o paletă largă de nevoi, cum ar fi aspiratoarele profesionale, aparatele de spălat cu presiune, dispozitivele de curățare geamuri, generatoarele cu abur, mono discurile portabile, mașinile de curățat pardoseli și pana la detergenți HoReCa special concepuți pentru îndeplinirea cu brio a normelor de igienă în hoteluri.

Norme de igienă în grădinițe și unități de învățământ

Curățenia și igiena sunt absolut necesare și la fel de importante și atunci când vine vorba de scoli și grădinițe. După cum bine știm deja cu toții, cei mici au organismul mult mai sensibil decât adulții și pot fi mult mai ușor afectați de microbi, viruși și bacterii, motiv pentru care este esențial ca unitățile de învățământ în care aceștia își desfășoară activitățile zilnic să fie îngrijite, curățate și dezinfectate în mod corespunzător, cu ajutorul unor echipamente și produse profesionale de ultimă generație. Mai mult, atunci când vorbim de menținerea stării de igienă în scoli sau grădinițe, vorbim automat de respectarea unor reguli pe care trebuie să le cunoaștem cu toții. Prin urmare, haide să trecem în revista principalele norme de igienă școlara, după cum urmează:

  • Este necesară ștergerea și aspirarea periodică a prafului de pe toate suprafețele din unitățile de învățământ. Mai mult, periodic sau ori de cât ori situația o cere, este recomandată efectuarea dezinfecției mobilierului, obiectelor sau jucăriilor, pentru asigurarea unor condiții optime de igienă pentru cei mici, și nu numai.
  • Curățenia zilnică în scoli și grădinițe este indispensabilă, indiferent dacă vorbim de bai, spatii de învățământ propriu-zise, dormitoare, blocuri alimentare sau spatii exterioare.
  • În ceea ce privește băile, acestea trebuie curățate și igienizate zi de zi, cu ajutorul unor soluții de curățenie cu acțiune rapida, pentru rezultate pe termen lung.
  • Trebuie acordată o atenție deosebită și normelor de igienă în bucătăriile din unitățile de învățământ, întrucât acestea au rolul de a contribui la prevenirea contaminării consumatorilor cu diverse infecții bacteriene sau virusuri. Tot aici merită menționat faptul ca dezinfectarea tacâmurilor și a veselei trebuie făcută ori de cate ori este nevoie.
  • Murdăria și reziduurile din unitățile de învățământ trebuie adunate în coșuri de gunoi pentru colectare selectivă și depozitate în pubele amplasate la o distanta de minimum 10 metri de clădire. 
  • Curățarea pardoselilor din orice unitate de învățământ trebuie efectuată săptămânal, cu ajutorul unor detergenți pentru pardoseală profesionali, așa cum sunt cei ai magazinului Uniclean, potriviți pentru toate tipurile de pardoseli. Un exemplu din această categorie este soluția de curățare Goldreif Dreiturm, care curata și ingrijeste pardoselile într-o singura etapă, oferind o pelicula protectoare anti aderenta și mata. Pentru un efect garantat, aceasta poate fi utilizata și în mașinile de curățat și aspirat,.
  • Tot la Uniclean, cei interesați au acces și la o varietate uimitoare de spray-uri dezinfectante la preturi avantajoase, ideale pentru curățarea rapidă a suprafețelor rezistente la alcool din scoli și grădinițe.

Printre acestea se numără spre exemplu și spray-ul dezinfectant Nowa Quickdes Tana, un produs certificat VAH/DGHM, care omoară o gama larga de bacterii și care se remarca prin efectul sau fungicid bactericid de inactivare a virusurilor.

Norme de igienă – Industria alimentară, hoteluri, școli și grădinițe

Mai mult, ce mai trebuie să știi despre acest spray dezinfectant de la Uniclean este faptul ca are o eficacitate dovedita chiar și împotriva gripei porcine (virusul H1N1) și este neparfumat, ceea ce li transformă în produsul perfect pentru zonele de preparare și cantinele de servire a alimentelor din unitățile de învățământ.

Norme de igienă – Industria alimentară, hoteluri, școli și grădinițe

Cu câteva zile înainte de începerea activităților, conform programei școlare, în toate unitățile de învățământ se va realiza curățenia generală și dezinfecția completă a suprafețelor de contact și a corpurilor de mobilier. Acest lucru este valabil și în cazul în care în incinta au avut loc reparații sau restaurări de mobilier.

În concluzie, indiferent dacă este vorba de restaurante, hoteluri sau unități de învățământ, un lucru este cert: conștientizarea și informarea completa asupra normelor de igienă în instituțiile publice ne ajuta să prevenim din timp situațiile care pot duce la contaminări colective și ne încurajează să trăim într-un mediu sigur și sănătos, ferit de orice risc.


Vă Recomandăm Să Citiți​

Uniclean - Unilift la Interclean Show Amsterdam 2022

Uniclean și-a susținut partenerii în Amsterdam la InterClean Show 2022

Între 10 și 13 mai 2022, UNICLEAN a participat, în calitate de distribuitor oficial al partenerilor săi internaționali, la cea mai importantă expoziție internațională specializată pe industria de curățare și igienă, pentru a-și susține brandurile din portofoliu, dar și pentru a obține în mod direct o perspectivă actualizată asupra pieței și a evoluției echipamentelor, accesoriilor și soluțiilor profesionale pentru curățare și igienă.

Citeste mai mult »
uniclean - unilift la interclean show amsterdam 2022

Noutăți de la InterClean Show Amsterdam 2022

Reprezentanții Uniclean au fost primiți cu mult entuziasm de către partenerii de afaceri la InterClean Show 2022, având șansa ca de a le fi alături în Amsterdam, la lansările și prelansările de produse. De asemenea, a fost contextul potrivit pentru a afla în mod direct care sunt noutățile și îmbunătățirile pe care furnizorii le-au implementat în portofoliile de produse. Cu noutăți și inovații la multe dintre standuri, cea mai importantă expoziție internațională specializată pe industria de curățare și igienă, a fost un prilej pentru Uniclean de a consolida și mai mult divizia.

Citeste mai mult »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Meniu